Ki vagyok?2016-12-12T20:02:02+00:00

Kezdő futó vagy? Bizonytalan vagy, hogy merre indulj? Tudod, hogy változtatni szeretnél, de kellene egy olyan edző, aki tudja, hogy honnan indulsz, mennyire nehéz neked és hogy min mész keresztül?

Moós Gergely vagyok. Dagadt Köcsög. Szeretnélek motiválni, hogy fuss, és ha nem tudsz még futni, ne keseredj el, hanem gyalogolj! Kezdj el mozogni és ne add fel! Jó eséllyel sokkal jobb állapotban vagy, mint ahonnan én indultam…

2009. ősz.  124 kiló. Ennyi vagyok. Olvasom a futással kapcsolatos blogokat, cikkeket, mindent, ami a futással kapcsolatos. Nem tudom, hogy kerültem ide, de magával ragad. 124 kilósan, a fotelből, térdemen a laptop, a tévé a háttérben megy, csak hallgatom. A távirányító kényelmesen a hasamon. Úgy ülök a fotelben, hogy ha 30-40 centi magasra feldobom a TV távirányítóját, akkor becsapódik, vet némi hullámot, aztán úgy marad, megáll a hasamon. Jó játék, hülye gyerekeknek. Szégyellem és utálom magam. Rólam gyakorlatilag nincsen fénykép évek óta. Mindenkinek tiltom, hogy fényképezzen, a családi fotókon takarom magam, a Facebookon a macskám fotója a profilképem. Lehet, hogy futnom kellene, de hát 10 métert sem tudnék, meg annyira unalmas, mindig is utáltam az edzéseken, de jó lenne megint valamire pénzt költeni, széthajtom magam a munkában, éreznem kell, hogy élek, éreznem kell, hogy van miért dolgoznom, ha másért nem, akkor felesleges szarokért, a fogyasztói társadalom rabja vagyok. Temérdek kaja és felesleges cuccok. Van itt valami csili-villi kütyü? Van. Chip, iPod, speciális futócipő. Franc tudja. Költsünk egy valag pénzt, aztán majd lesz valami.

2009. karácsony. Nevelőapám meghal. 54 évesen Szív. Testvére fél éve halt meg. 56 volt. Szív. 120kg felett vagyok. 31 évesen. 20-25 év van hátra? Kevesebb, mint amit eddig éltem? Dr. House a tévében: “Nincsenek kövér öregemberek”. Anyád! Apu temetésén nem ismernek fel a ritkán látott ismerősök – focista kamaszként láttak utoljára. Amikor Anyu bemutat nekik, hogy “Ő a Gergő”, akkor is csak hitetlenkedve méregetnek, nem hisznek a szemüknek. Rettenetes érzés.

2010. január Cipő megvan, méregdrága futóóra megvan, chip megvan, téli futónadrág megvan. Csak el kellene kezdeni valahogy. Próbáljunk meg futni egy kerítésnyit. 50m. Nem megy. Basszus. Gyalogoljunk. Az megy. (2010. január és június között  337km-t tettem meg, zömében gyalogolva, a végén néha, néha óvatosan már belekocogva, a nyáron már volt olyan “edzésem” ahol 14km-t tettem meg úgy, hogy 800m kocogás, 200m séta, egyáltalán _nem_ciki_ ha belesétálsz. Tényleg.)

2010. november 117kg vagyok, gyalogolok, kocogok, de nagyon nem rendszeres, sokszor kihagyom az edzést. Ez így nem lesz jó. Tárgyalásokra járok, napi 100 céges teendőm van, azokat lelkiismeretesen megcsinálom, szép is lenne, ha nem csinálnám meg. Jó lenne, ha a futást is ennyire komolyan tudnám venni… Basszus. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve beütemezem az edzéseket  a céges naptáramba, azóta nem hagytam ki edzést. Szánalmas, hogy ilyenhez kell folyamodnom, de működik. Pár hét után azt veszem észre, hogy akár el is hagyhatnám a naptárat, beépült az életembe a “futás”. Futok karácsonykor, futok szilveszterkor. Rengeteget dolgozok, de napi 12-14 óra munka után is lemegyek futni, a legtöbbször éjszaka. Én vagyok az egyetlen aki fut a városban, senki sincs az utcán, szemerkél a hó, a villany sem világít már ki az ablakokon, mindenki alszik. Én futok. Büszke vagyok magamra. Évek óta nem éreztem ilyet. Talán még soha. Aztán egyik este nagyon fáradt vagyok. 10 után érek haza, lefürdök és lefekszek aludni, pedig aznap futnom kellene. Fejem a kispárnán. Forgolódok. Basszus. Nem hagy nyugodni az új énem, kikelek az ágyból, átöltözök és elindulok futni. Nincsen kifogás. Semmi. Null tolerancia. Rá pár hétre bemondják a rádióban, hogy aznap lesz az év leghidegebb éjszakája, abban a másodpercben döntöm el, hogy aznap éjjel futni fogok, pedig nincs “edzésnap”, de ha ma elmegyek, akkor a lusta énem nem kerekedhet máskor sem felül, legyőztem.

2011. január 113kg vagyok, nézegetem a versenyeket. Vivicittá (az első tavaszi futóverseny Magyarországon). Ez meg mi? Mikor, hol? 12km és 7.30-as tempóban záróbusz. Atyaisten. 12km 7.30-as tempóban. 8.30 felett vagyok, belegyalogolok a 2-3km-be is, lehetetlenség ennyit ilyen tempóban futni… Kattintgatok, edzéstervet keresek. Sikerülhet? Kizártnak tartom, de benevezek, abból baj nem lehet. Végigfutom a 10 hetes edzéstervet, az utolsó két hétben már van 10km-es edzésem 7’11”-es tempóban és egy 7.6km-es edzésem 6’45” tempóban. Kicsit megnyugszom, de rettegek a záróbusztól.

2011. április 10. Vivicittá 111 kilóval és 1:11’30”-as idővel 6’26”-os űrtempóval sikerül beérnem a versenyen. Nem ismer senki, egyedül téblábolok, a mozgásom nem acélos, de boldog vagyok.
A hangulat annyira magával ragad, hogy aznap eldöntöm, hogy amint lehet megyek tovább, csak versenyről versenyre szeretnék járni, csak futni és futni. 04.26-án egy jó edzés és a nagy lelkesedés odáig fajul benevezek a szeptemberi Nike félmaratonra.

2011. április 29. éjjel Átkattanok. Minden profilképemet kicserélem a legdurvább 124 kilós képemre, elindítom a blogot. Régi osztálytársak, ismerősök elől eddig kifejezetten bujkáltam, de az új életmódomnak már kezdenek nyomai is lenni, már fel tudom magam vállalni, sőt kezdek büszke lenni arra, hogy honnan indultam. Fényképezem, fényképeztetem magam. Mindig a végletek.

2011. szeptember 9.  A nyarat végigedzem, hogy aztán lefussam életem első félmaratonját. Korai volt, de sokat tanultam belőle.  Meghívnak szerzőnek a Futóblogra.

2012. május A Futóblogos cikkeim egyikében kértem a hozzám hasonló “28+ BMI-s” emberkéket, hogy fussanak, mozogjanak. Fogalmam sem volt, hogy mit csinálok majd, ha megfogadják a tanácsomat és tényleg jelentkeznek nálam. Abban biztos voltam, hogy meg akarom találni a hozzám hasonló embereket és segíteni nekik, hogy a mozgás, a futás, vagy a gyaloglás legyen az életmódjuk. Innen indult a Dagadt Köcsög Team.  Ott ahol egy éve még magányosan és egyedül futottam, immáron egy csapat vesz körül és mindenki boldog, támogattuk, inspiráljuk egymást. (Azóta már közel 2000 csapattagunk van.)

2012. szeptember Lefutom első maratonomat Berlinben. Korai volt. Megkérem a Szirénke nevű blogolvasóm kezét a 38. kilométernél. Az nem volt korai.

 

Monspart Sarolta2012. október Az ország legjobb futóedzője Lörincz Olivér elvállalja az edzésemet. Innentől az ő pulzusalapú edzéstervei alapján készülök. Együttműködésünk azóta is töretlen, a mai napig együtt dolgozunk, immár edzői mivoltomban is sokat köszönhetek neki.

2013.  június Rendszeren tartunk közösségi edzéseket a Margit-szigeten és az Orczy-kertben. Az egyik edzésre az Origo is elkisér.

2014. január. Az a megtiszteltetés ér, hogy a hazai futóélet ikonja, Monspart Sarolta is felkarok és az ő edzéstervei alapján elindítjuk első Közösségi felkészítő programunkat a Vivicittára, majd a Coca-Cola női gálára majd az őszi félmaratonra.

2014. április.

A folyamatos és kitartó munka a futásban mindig meghozza a gyümölcsét. Egy átlagos srác, nem átlagos maratont fut. Maratoni rekordom: 3:32’53”

 

2014. nyara

Kipróbálom magam a terepfutásban is. Minden hétvégén teljesítménytúrákon futok, teljesítem a Terep 50-et, majd szeptemberben a Dupla élmény nevű terep ultrát is.

 

2014. Ultrabalaton 

A Dagadt Köcsög Team a hazai futóversenyek kiemelkedő közösségévé vált. Az Ultrabalaton 13 csapattal  indulunk. Nehézbombázóink az életmódváltást népszerűsítik, velünk fut Lubics Szilvi, az ultrafutás istennője és egy másik legenda Lencsés Éva néni is.

 

2014. nyara

Megszületik a Sportegyesület. A Dagadt Köcsög Team immár szervezeti háttérrel is rendlelkezik.

2015. március

A MATEHETSZ a Magyar Tehetség Nagykövetének választ, Görbicz Anita után én vagyok első sportban érintett, aki megkapja ezt a hatalmas elismerést.

mateh1

 

2015. július

Elvégzem az IWI fitnesz instruktor képzését. Ezzel elindulok a futó edzővé válás útján.

2016. január

A Fuss Te is! Sportegyesületet, mint a szakmai munkát irányító edző üzemeltetem a továbbiakban. Az Egyesület nyílt, bárki beléphet, a cél egy olyan egyesület létrehozása ahol az életmódváltáson gondolkodó kezdő futók is jól érzik magukat, ahol kezdőknek szóló edzéseket tartunk, ahol a csapattársak nem elit sportolók, hanem átlagemberek.

2016. március

Lörincz Olivér segítségével elindulok az edzői pályán, egyéni edzéstervezésre sportolókat fogadok. Monspart Sarolta segít az egyesületi csoportos futóedzések szakmai kialakításában. Megtartom első futóedzéseimet a kőbányai Sportligetben.

2016. – 

A Dagadt Köcsög Team csaknem 2000 főt számlál, rendszeres résztvevői vagyunk a hazai futóversenyeknek. Edzőtáborozunk és rendszeres edzéseket tartunk.