Tegyünk rendet! Nyilvános, kereshető, futóedző adatbázist alapítunk!

Mutatom a kiinduló helyzetet megint.

“Nos azért, mert nem rég olvastam egy cikket egy olyan személytől, aki mára az egyik legnagyobb hobbi futókra telepedett céget alapította, hobbisták százait, ezreit edzik, úgy hogy se edzői végzettsége nincs az illetőnek, se atlétikai múltja. Egész egyszerűen azzal adja el magát, hogy régen kövér volt, aztán elkezdett futni és lefogyott.”

Disclaimer: Jelen poszt első része itt található, ha nem olvastad, akkor érdemes azzal kezdeni! Az általam irányított vállalkozással kapcsolatos részre még nem most reagálok, mert kreatív, viccesen fogalmazó és ismeretlen dalszövegekkel és pornóval viccelődő énemet elsodorta a vihar. Do not aggóding, előbujik majd megint, csak fostalicska, unalmas cikket nem akarok írni, vannak arra elegen a futós piacon. (Meg írtam már eleget én is, hogy őszinte legyek.) 

Levelet kaptam lájf!

Szóval, szemetek vessétek az első bekezdésre. Nem rossz, ha megvan ez az idézet itt, mert a szerző azóta szép csendben az éj leple alatt kitörölte a posztból, aztán letiltotta a hozzászólásokat a Futóbarátok csoportban történt megosztása alatt, aztán pár perc múlva már inkább úgy döntött, hogy az egész posztot kitörli. (Persze én még a posztom megírás előtt lementettem, szóval ha bárki eredetiben szeretné olvasni, akkor katt ide. )

Aztán tegnap délutánra már meg is érkezett a levél, aminek az első bekezdését idézem:

Tisztelt Uram!
Tudomásomra jutott, hogy sajnálatos módon magára vett egy, korábbi írásomban szereplő néhány, nem Önre vonatkozó mondatot.”

A levél alján egy link is szerepelt a facebook posztjára, ahol már azt írja, hogy csak fikció volt részéről és nagyon sajnálja, hogy valaki ezt magára vette…

Szóval megint itt vagyunk. A nagy magyar abszurd, ahol az történik, hogy eltüntet minden nyomot és most elkezd hülyének nézni és ha már ott van, akkor ferdít kicsit a valóságon is. Nem elnézést kér, nem helyreigazít, hanem elkezd engem sározni…  (A kommentelőket is puszilom, szia Zsuzsi, nem láttalak a DK óta 🙂

Na, de ne kalandozzak már el!

Nyomozzunk!

Tisztelt Uram,

Akkor nyomozzunk együtt!

Összefoglalom, hogy mit tudunk a titokzatos személyről:

  • Ön olvasott tőle nem rég egy cikket, amiben (Ön szerint legalábbis) szívszerelmeit a repülőt és a fokozót csúfolta valaki. (Valójában azokat a szakembereket, akik nem tartják a lépést a világgal, nem – képzik magukat, de a szövegértés sajnos sok embernek nem erőssége, nem rovom fel Önnek)
  • megalapította az egyik legnagyobb hobbi futókra “telepedett” céget
  • nincs atlétikai múltja
  • régen kövér volt, de futni kezdett és lefogyott

Ki lehet ez a titokzatos személy? Pedig már biztos láttam valahol… egyetlen konkrét referencia van róla a szövegben, hogy Ön olvasott egy cikket az illetőtől. Esetleg ha megkérhetném, átküldené nekem is?

De tudja mit, segítek, az a tippem, hogy ez a cikk volt az

De van egy közös platform

Aztán folytatódik persze a levél, ha már borult a bili (mert borítottam), akkor legyünk már inkább a legjobb barátok forever:

“Mindazonáltal ezen a helyen is szeretném kifejezni, hogy abszolút egyetértek Önnel abban, hogy csak olyan személy foglalkozzon sportolókkal, aki erre megfelelő képesítéssel rendelkezik. Éppen ezt probagálom én is szinte az összes írásomban!
Azt gondolom etekintetben van közös platformunk! Legyen tiszta mindenki számára, hogy ki avatkozik be a szervezetének működésébe. Szóval ebben partner vagyok!”

Hát igen, beismerem, hogy ez itt a furcsasága az esetnek, hogy jogtalanul lettem megvádolva valamivel, miközben magát a problémát tényleg egyformán látjuk.

A pofont most én kaptam mások helyett, miközben akiknek meg az inge lenne, azok továbbra is sunnyognak és hülyék lennének felöltözni..

 

Futóedzők vs. kalandorok

A probléma pedig nem az, hogy most nekem van-e végzettségem vagy nincs, hanem az, hogy valóban vannak, léteznek és szabadon garázdálkodnak “futóedzők”, akik mindenféle végzettség nélkül “dolgoznak” emberekkel.

Jelen pillanatban ott tart a “szakma”, hogy bárki kijelentheti magáról, hogy futóedző, odaírhatja a neve mellé, szerepelhet hirdetésekben és a kutya sem ellenőrzi.
Az az abszurd helyzet lett most a módi, hogy páciensek gondolják azt, hogy keddről szerdára orvosok lesznek, csak mert megéltek egy kezelést és mivel csodálatosan lejegyzetelték, hogy nekik mit írt fel az orvos, ők azt becsülettel tovább is tudják adni. Mindez odáig fajult, hogy most már egy újságírói referenciákat is csillogtató blogger sem tudja eldönteni, hogy ki volt eredetileg páciens és ki a valódi orvos. Akkor egy átlagos kezdő futó, akinek mindenki ismeretlen a futás világában hogyan tudhatná?

Gombamód szaporodnak a mini facebook csoportok, kis futóközösségek, kis meg nagykövetségek, ahol a hangadókat, tapasztalt (?) hobbifutókat kérdezgetik a kezdőbbek. Innen már csak egy lépés az edzéstervek írása baráti alapon, aztán meg majd zsebbe. 

Jók a képeid, legyél edző!

Egy kedves futóm írja az előző poszt alatt kommentben, hogy pár jól sikerült instagram fotó után felkérték, hogy legyen futóedző… átküldte a levelezést, amiből egyértelműen lejön, hogy egy külföldi (magánember / cég) indítana Magyarországon is tevékenységet, edzőnek, tanácsadónak kellene lenni. Amikor a sportolóm megköszöni a lehetőséget és rámutat, hogy nincs végzettsége, akkor az innen balra olvasható válasz érkezik. (Kutyát nem érdekli, hogy van-e végzettséged, vagy tapasztalatod, majd mi megtanítunk neked minden okosba)

Tegyünk rendet!

Azt gondolom, hogy itt az idő, hogy rendet tegyünk!

Nem látok bele, hogy alakultak ki a kamarák. Vannak köztetek orvosok, ügyvédek, építészek, ti biztosan jobban tudjátok, hogyan történt , majd meséljétek el please. Én azt látom, hogy azoknál a szakmáknál, ahol a szakember tudása egészségügyi, vagy egzisztenciális kockázat az ügyfélre nézve, ott mind-mind kialakultak a hiteles adatbázisok, kamarák ennek kivédésére. Senki nem praktizálhat, végezhet munkát orvosként, ügyvédként, építészmérnökként, mert nyilvános és átlátható adatbázis állja útját, ami hamar lebukást és – legalábbis gondolom – felelősségrevonást eredményez.

 

Nyilvános, átlátható futóedző adatbázist indítunk a szakképzett edzők számára!

Szóval törtük a fejünket Olivérrel és arra jutottunk, hogy a tulajdonunkban lévő

futoedzo.hu

domain-t felajánljuk egy hasonló nyilvános és transzparens online adatbázis kialakításához, a végzettséggel rendelkező becsületes futóedzők és a futótársadalom egészségének megvédése érdekében.

A saját költségünkön egy független, kereshető, futóedző adatbázist hozunk létre ezen az oldalon. (Ezen a ponton én személyesen vállalom azt is, hogy az esetet kirobbantó blogger esetleges kártérítésének összegét is fillére pontosan erre fordítom!)

Az adatbázis fővédnöke Lőrincz Olivér 7x Spartathlon győztes és világbajnoki győztes tanítvánnyal rendelkező edző lesz.

Az adatbázisba természetesen csak a megfelelő hazai törvényi szabályozásnak eleget tévő végzettség igazolásával lehet bekerülni, így nyújtva tiszta képet a futóedzőt kereső szabadidő sportolók számára és így szorítva ki a trükközőket és kalandorokat.

A megtisztulás elemi érdeke a futóedző szakmának és a valódi szakembert kereső futóknak egyaránt. Kérem a felelős futóedzőket, hozzánk hasonló istállókat, hogy fogjunk össze, legyen egy közös ügyünk és legyenek partnerek ennek az adatbázisnak a létrehozásában!

2020-04-19T13:04:10+00:00