Tegyük ki az asztalra!

“Nos azért, mert nem rég olvastam egy cikket egy olyan személytől, aki mára az egyik legnagyobb hobbi futókra telepedett céget alapította, hobbisták százait, ezreit edzik, úgy hogy se edzői végzettsége nincs az illetőnek, se atlétikai múltja. Egész egyszerűen azzal adja el magát, hogy régen kövér volt, aztán elkezdett futni és lefogyott.”

Hát itt vagyunk, elérkeztünk ide is. Nehéz a helyzet, hiszen döntenem kellene, hogy csak írok egy posztot és jót nevetünk ezen az egészen, vagy magánemberként besétálok a kerületi Rendőrségre és feljelentést teszek, hiszen – és itt idézem az ügyvédünket:

“A bejegyzés személyiségi jogot sértő, a becsület csorbítására alkalmas valótlan tényeket tartalmaz, amelyek miatt megalapozottan indítható büntetőeljárás, rágalmazás és becsületsértés bűncselekmények elkövetése alapján, valamint emellett polgári peres eljárásnak is helye van, amelynek során többek között megfelelő elégtétel adása, és sérelemdíj is követelhető.” 

De miért is kellene döntenem? 

Legyen inkább az, hogy húzok most egy szép vastag vonalat és tisztán leírom. Eddig és ne tovább:

A mai napon a jogi képviselőmmel egyeztetve elindítom a megfelelő jogi lépéseket. 

De ha már itt vagyok, csak írok egy posztot, hogy meglegyen az entertainment jellege is a dolognak így hétvégére.

Már most jelzem, hogy hosszú poszt lesz, úgyhogy két részre bontom, ebben a posztban szeretném körbejárni a “se edzői végzettsége nincs az illetőnek, se atlétikai múltja” állítás valóságtartalmát. 

Hétvégén jövök a következő résszel, amiben elkezdjük majd megfejteni azt is, hogy a “hobbi futókra telepedett” kifejezés fenn áll-e az általam irányított vállalkozás esetében.

(Gyakorló blogolvasók kedvéért írom, hogy a “lefogyott” kijelentést valóságtartalmát nem fogom tudni boncolgatni, tényleg rég voltam már ilyen vékony, bár ennek okai most sajnos nem a futásban, hanem az étkezésben keresendők, de tudom, kit érdekel ez, menjünk már tovább!) 

Szóval én blogger vagyok (vállalom, jót és rosszat elbírom)… (vajon érti-e az ember az Ossian utalásokat?, de ha nem akkor minek írom bele? És a virágot szereti?) 

Na, vissza a tárgyra!

Nem újdonság, hogy érnek minket támadások, ezek valahogy mindig másik futóedzőhöz*,  vagy másik futóedzők lelkes és önjáró tanítványaihoz köthetőek, vagy egy olyan edzésmódszer híveinek pocskondiázós szakmai szaloncukorba csomagolt üres lufijai, amely edzésmódszer súlya tőlünk nyugatabbra a 80-as évek óta marginális. 

Valahogy ebben az országban az van, hogy onnan tudod, hogy valamit jól csinálsz, hogy megjelennek a téged pocskondiázó, kioktató trollok, irigy versenytársak és elkezdik egymást hülyíteni az internetes csoportokban. (Van olyan több ezres futós csoport, ahol jött egy ilyen szaloncukor. Kértem Olivért, hogy lépjen már be a csoportba és talán tegyünk egy óvatlan kísérletet arra, hogy a mi oldalunkról is szóljunk hozzá a vitához… és mi történt? A mindenható adminok nem engedik be hónapok óta. A pocskondiázásunk töretlenül folytatódott napokig, de mi nem reagálhattunk. (Érted te ezt? Itt tartunk, hogy van egy nemzetközi szinten is ismert futóedzőnk, 7x Spartathlon győzelemmel, világbajnoki győzelemmel és nem engedik be egy hazai futós fb csoportba…. ) 

Persze tudom, hogy Te is tudnál beszélni arról, hogy ez megy nálatok is. Mindenhol, minden iparágban ez zajlik a kávégépszerelőktől kezdve a műkörmösökig. 

Nem újdonság, nem is nagyon szoktunk ezekkel foglalkozni, van, hogy betesszük ezeket a céges slack-be, próbáljuk a valós előremutató kritikát kutatni a fröcsögés és a szemmel látható irigység között, de eddig még senki nem jutott el (aka több esze volt annál), hogy valótlanságot tényként közöljön, ez innentől ugyanis jogi kategória.

Kezdjük az elején

Nem voltam atléta. 

Hát nem. Ez pipa. Fellélegezhetsz. 🙂

Sok minden nem voltam fiatalon, ami már most vagyok. Futóedző, cégvezető, online-marketinges, informatikus. Ezekhez mind-mind tanulni kellett. Voltak olyan kompetenciák, amiket 18 évesen tanultam meg, van olyan, amit élethosszig fogok tanulni és vannak olyanok, amiket most is tanulok és persze van olyan is amiről 37 évesen sikerült vizsgát tennem. (Erről majd még lesz itt nagyba szó).  

Persze értem én a dörgést. 

Nem voltam atléta, nem voltam a szobatársad ráckevei edzőtáborban, nem ért össze a kezünk a pincérlány szoknyája alatt a celldömölki étteremben és nem dobtad vissza bal kézzel jobb váll felett a zoknimat az öltöző másik sarkából, tehát nem lehetek jó futóedző sem. Most utána nézhetnék, hogy hány győztes olimpikonnak volt nem győztes olimpikon edzője, meg hány BL győztes focicsapatnak volt focista múlt nélküli edzője, de egyrészt nincs rá időm, másrészt úgysem számítana, úgyis fújom már a lényeget, mert ebben az országban már elég sokan, elég sokszor megtanították nekem: 

Nem vagyok közületek való és ez megbocsáthatatlan. 

Nem látom, hogy atléta lettél volna, nem is értem mit keresel te itt?

Menjünk is tovább! 

Van-e nekem edzői végzettségem?

Magyarországon ahhoz, hogy hozzád forduló sportolóknak segítséget tudj adni, ahhoz törvényben előírt végzettséggel kell rendelkezned! A futók az egészségüket, fejlődésüket, sérülésmentességük hártyavékony buborékját adják a kezedbe. Teljesen rendben is van, hogy nem csinálhatja senki ezt papír nélkül, nem hozhat rá létre vállalkozást, nem írhatja a számlára, hogy edzéstervezés, ha nincs legalább egy Fitnesz instruktori OKJ végzettsége. (Erre majd még visszatérek, jaja mondom én, hogy hosszú poszt lesz, bocs)

Kurvára nem volt jó élmény. Tébláboltam, meg forgattam a fejemet jobbról-balra. Gondolom aránylag hülyén is néztem ki 37 éves emberként a huszonpáréves fiatalok között. Éreztem én, hogy kilógok én a sorból. Mi a picsát keresek én itt az instant címlap lányok és instant Éden Hotel pozitív fiúk között? *

De volt egy célom. Az volt a célom, hogy edzői végzettséget szerezzek és segíteni tudjak azoknak az embereknek, akik a történetemen felbuzdulva futni kezdenek és megtalálnak kérdésekkel. (Persze azóta látom, hogy válaszolni, segíteni, vagy ártani lehet végzettség nélkül is, de én nem olyan családból származom) 

Abban az időszakban nappal ültem egy irodában és programozóként bámultam a monitort (CGA monitor? Nem, saját!) (Keresem a közös pontokat vadul, szerinted ezt érti?) Aztán munkaidő után Dagadt Köcsögként blogot írtam, tévében és rádióban szórtam a futás evangéliumát és menedzseltem az ország akkor legnagyobb futóközösségét a DK Team-et. Voltak sikerek, szereplések, díjak és elismerések, de én többet akartam. 

Nem futóedző akartam lenni, hanem szerettem volna kompetenciát és papírt szerezni, hogy felkészülten és törvényesen segíthessek. Nem edzésterveket akartam írni, hanem felkészült, szakmailag hiteles választ adni a hozzám forduló kezdő futóknak. Azt gondoltam és gondolom ma is, hogy egy kezdő, túlsúlyos futó számára hiteles lehet egy csávó, aki 124 kilótól eljutott oda, hogy 1:39-es félmaratont és 3:33-as maratont karcol. 

Vágom én, hogy nem futottam életemben 4 percesben, de aki majd olyan edzőt szeretne idegenvezetőként a futás világában, aki 3 meg 4 percesben fut, az majd megy olyan edzőhöz. Nekem köszönöm szépen pont elég, ha azoknak tudok segíteni, akik engem hitelesnek tartanak, akik azt gondolják, hogy az én általam bejárt út elfogadható célkitűzés számukra is.

Ehhez pedig most azt kellett, hogy kívülről vágjam az anatómiát, az élettant, a különböző csodálatos jobbnál-jobb konditermi gyakorlatokat, hiszen már tudjátok, mert írtam fentebb is, csakhogy minden “edzőkollégának” flottul menjen: 

“a futók az egészségüket, fejlődésüket, sérülésmentességük hártyavékony buborékját adják a kezedbe. Teljesen rendben is van, hogy nem csinálhatja senki ezt papír nélkül, nem hozhat rá létre vállalkozást, nem írhatja a számlára, hogy edzéstervezés, ha nincs legalább egy Fitnesz instruktori OKJ végzettsége.“  

Egy kis kitérő elnézést

Nem. Sajnos nem. A törvény nem ad felmentést a vizsga alól akkor sem, ha klasszis futó vagy, ha sportsikereid párját ritkítják!  Az sem ad sajnos felmentést, hogy ruha, cipő, óra szponzorod van és ha jót akarsz magadnak, akkor mindig a tanulást és a szakmai fejlődést válaszd.

Ahhoz ugyanis, hogy futókkal dolgozz minimálisan egy OKJ-s végzettségre van szükséged. Amerikai kft-k csodálatos online futó- és triatlonképzései, hétvégi kurzusok, pdf-ben küldött vállveregetések és weboldalra beilleszthető plecsnik szintén nem játszanak a törvény szerint. Ha ilyen “végzettséged” van, akkor arra nem jegyezhetsz be egyéni vállalkozást, nem szerepelhet tevékenyégként a számlán, nem dolgozhatsz futókkal, nem írhatsz edzéstervet és nem írhatod a neved mellé titulusként, hogy futóedző.

FELHÍVÁS: Kedves futók, tényleg tegyetek már egy szívességet és ha pénzt adtok ki valamiért (mert kit akarunk mi itt becsapni, ne legyen kétséged, hogy ez, és a hasonló támadások ellenem/ellenünk semmi másról nem szólnak) akkor kérjétek már meg a kedves futóedző kollégákat, kolleginákat, hogy az utolsó három szakmai könyv mellé, amit múltkor kértem, legyenek kedvesek és küldjék már el nektek a törvényben előírt magyar végzettségüket igazoló okmányt. Legyünk megengedőek (a Plandurance-nál is azok vagyunk) és tekintsük edzőnek a jelenleg edzőképzésben részvető edzőjelölteket is.  

Na, vissza a tárgyra, megint elkalandozok.

A vizsga 

A vizsga elméleti és gyakorlati részből állt. Ha jól emlékszem egy hét volt a kettő között, kellett is idő, hogy lenyugodjak, de már mesélem is.

A gyakorlati vizsga egy nagy és híres újpesti fitnesz teremben volt, most nem jut eszembe a neve, lehet, hogy azért mert ezt az emléket is blokkolni próbálja az agyam, ugyanis szintén felmerült, ami most. 

Nem lehetek én jó edző, hiszen nem vagyok kigyúrva, nem vagyok közülük való.

Tény, hogy ott tébláboltam 37 évesen és olyan viszolygással feküdtem be a fekvenyomó padra és olyan eltartott kis újjal nyúltam a rúdhoz, mint cseh kislány a Pierre Woodman castingon. (Na végre egy közös pont, ezt biztos érti). 

A vizsgáztató viszont bajban volt, mert kentem und vágtam az egészet. Az izmok eredését-tapadását, funkcióit, csontokat, a csontok nevezetes területeit, latin névvel, magyar névvel, mindennel, selyem-masnival átkötve. A fitness instruktori képzés nem orvosi képzés, nem kellett ennyire tudni.  Kérdezett egy párat, de nem nagyon talált fogást rajtam.

Átballagtunk a futópadokhoz(!), ahol rámutatott egy USB aljzatra a baszottnagy ipari monstrumon és feltette a kérdést: 

– Mi ez az interfész és mire való?  

Mivel kb. életemben akkor láttam azt a futópadot először (ez mondjuk tényleg öreg hiba volt), rámondtam, hogy egy USB, ami számítógépes kapcsolatot tesz lehetővé, aminek a segítségével letölthetőek és elemezhetők az edzésadatok. 

Kissé elkomorodott, de aztán feltünt az arcán egy diadalittas mosoly:

– Ez nem USB port, ez a Technogym LiveConnect*** rendszerének computer interfész aljzata… egyénként pedig úgy érzem, hogy nem mozog hitelesen az edzőteremben, ezért csak hármast tudok adni.

Lefordítom:

Kurvára nem érdekel mi van a fejedben, nem látom, hogy ki lennél gyúrva, nem is értem mit keresel te itt! 

Nem vagy közülünk való és ez megbocsáthatatlan! 

(Csak, hogy kristálytiszta legyen a szitu: ugyanaz a tanár ötöst adott a címlapkompatibilis, de fogalmatlan edzőjelölteknek. Voltak sajnos “edzőkollégák”, akik már nekem volt kínos, hogy milyen felkészületlenül jöttek vizsgára. A nagy mellizom magyar neve, eredése, tapadása is komoly gondot okozott, de ez nem akadályozta meg abban hősünket, hogy kanyarítson egy szép ötöst a vizsgalapra.)

Az elméleti vizsgára aztán már dühből mentem, gyakorlatilag szó szerint tanultam meg a 130 oldalas kidolgozott tételsort. Ott nem tudtak mit tenni, úgy kaptam ötöst, hogy csattant.

Szóval igen, van végzettségem. A feljelentéshez majd csatolom azt is, addig is a címlapfotó a barátod.

ISMÉTLÉS: ha már én itt elő lettem citálva, akkor kérném a tisztelt megjelenteket, hogy kérjük a többi kolléga, kollegina vizsgáinak bemutatását. Engem nem zavar, ha az enyémhez hasonló, szánalmas vizsgatörténetek is jönnek! Ne szórakozzanak már kóklerek és önjelölt edzők a bennük bízó sportolók egészségével!  

Fitness instruktor? – hahaha 

Gyakran jót nevetnek azon a tudatlan trollok, hogy fitness instruktor végzettséggel hogyan lehet futóedző valaki. Nem nagyon akarnám lehervasztani a mosolyt az arcukról, de jelenleg a triatlon edzői képzés végén járok, ha nincs a koronavírus okozta helyzet, akkor pár hét múlva vizsgáztam volna, így van azért némi rálátásom és összehasonlítási alapom én kérek elnézést.

Pár hónapja ugyanis sokkolt a felismerés, amikor megkaptuk az oktató intézménytől a triatlon edzői elméleti vizsga tételsorát.

Szó szerint ugyanaz, mint amit 5 éve szóról szóra megtanultam. Ugyanaz a 130 oldalas anyag, amiről az előbb beszéltem.

Lassan mondom, hogy mindenki megértse:

A triatlon edzői vizsgán az edzőjelöltek elméleti tudásukról, élettani, edzéselméleti, gimnasztikai tárgyú ismereteikről betűre ugyanabból vizsgáznak, mint a lesajnált fitness instruktorok! 

Mielőtt még jönne az okos atlétikai edző papírom van válasz, megsúgom, hogy együtt tartják az elméleti oktatást az atlétika edzőknek, triatlonosoknak, jégkorongosoknak, súlyemelőknek, versenytáncosoknak, kézilabdásoknak, mindenkinek: ergo minden edzőjelölt ebből a tételsorból vizsgázik. (A szakági differencia (különbség) csak a gyakorlati vizsgán érhető majd tetten (remélem) 

Ok, de ez csak a vizsga… milyen a képzés?

Nagyon szívesen megkérnék minden fanyalgót, hogy iratkozzanak már be az IWI-re, hogy saját bőrükön tapasztalják, hogy milyen egy minőségi, igényesen kialakított képzési rendszer. Nyilván állóképességi sportolók felkészítése csak marginálisan kerül elő (ennek okait lásd a cikk első felében), de az anatómia, élettan, edzéselméletet oktató tanárok szakmai, felkészültsége, szenvedélye és hitelessége megkérdőjelezhetlen. 

Nem akarom azt sugallni, hogy itt a triatlon szakedzői képzésen nem ezt tapasztalom, de lényegesen mélyebb, szakmaibb, részletesebb volt az IWI képzése. Ez nem a triatlon képzés hibája, inkább a rendszernek tudom be, de itt rohanunk, nincs idő elmélyülni, nincs idő belefolyni, kérdéseket feltenni (a többségnek persze igénye sincs rá itt sem sajnos). Az élettan tanár elnézést kér, mert csak 10 perce maradt az óra végén elhadarni a légzési rendszert, mert tanterv szerint vállalkozástant, meg marketinget is le kell adniuk. Ha valaki én mondjuk kurvára tudom, hogy egy edző számára mennyire elengedhetetlen lenne a vállalkozási ismeretek és a marketing alapok elsajátítása, de az vicc, hogy a sérülések, vérzések, törések kezelését, kötözéseket, elsősegélynyújtást hazafelé menet a lépcsőn állva magyarázza el a tanár az érdeklődő (kb a létszám 25%-a) tanulóknak. 

Egy szó mint száz: ne legyen kétsége senkinek, ha jelen pillanatban egy edzőt szeretnék alkalmazni a Plandurance-nál, akkor inkább egy IWI-n végzett Fitness instruktort vennék fel, mint egy triatlon vagy atlétika edzőt a csoportunkból. Tisztelet a kivételnek (Hála Istennek itt is vannak azért lelkiismeretes edzőkollégák)

Konklúzió és folytatás

Egy futóedzőt elsődlegesen a sportolói eredményei minősítik. Semmi más. Ez az eredmény persze lehet pódiumeredmény, lehet bajnoki cím, pályacsúcs, de lehet, hogy a közös munka hatására “csak” sikeresen életmódot vált, egészségesebb emberré, boldogabb, fittebb anyává, stresszmentesebb apává válik, leteszi a gyógyszert, beépül a sport az életébe és hálás neked élete végéig. Ez is eredmény és ebben én ezen a pályán egyedi vagyok. Tudom, hogy ez sokaknak nem tetszik, de úgy alakult történelmileg, hogy több száz, akár a DK csoporton keresztül több ezer embernek segítettem. Ezt nem veheti el tőlem senki, nagyon sajnálom.

Kutyát nem érdekli, hogy atléta voltál-e vagy sem. Ha fejlődik a sportolód és értéket jelent számára a közös munka, akkor én itt a fejem tetejére is állhatok, akkor is értékes a munkád a sportolód számára és innentől ez csak rátok tartozik, ez a ti ügyetek. Lehet, hogy én azt gondolom, hogy tök felesleges és sérülésveszélyes 40 év feletti irodai dolgozóknak fiatal versenysportolók számára kialakított programot csináltatni, de ez az én véleményem. Nem nekem tartozol magyarázattal, hanem a saját lelkiismeretednek meg a sportolódnak, ha majd rosszul alakulnak a dolgok. (Látjuk a pályaversenyzőből lett futóedzők edzésterveit és azok eredményeit, amikor hozzánk jelentkeznek. Tényleg nekem kínos, de nem tudom másképp mondani: van olyan futóedző, akinek már illene valamiféle jutalékot fizetnünk, annyi sportoló jött már tőle át hozzánk.)

Sajnálom de edzői minőségedben a kutyát sem érdekli, hogy te mit nyertél, te milyen rekordot tartasz, te milyen klasszis futó vagy. Az ugyanis nem jelent más mint, hogy futóként te, de edzőként nem te, hanem a te edződ klasszis. Lehetsz persze majd idővel edzőként is klasszis csak ahhoz idő kell, tanulás és egy olyan tehetséges csiszolatlan gyémánt, akiből majd te hozod ki edzőként az eredményeket. Addig is tanulj, hogy legyen végzettséged, hogy legálisan dolgozhass futókkal és hogy tapasztalatokat tudj gyűjteni, mert bármilyen papírod van az igazi edzői tapasztalatot csak hús-vér emberekkel együtt dolgozva tudsz gyűjteni. És nem, nem kell mindenkinek világbajnok sportolót nevelnie, hogy értéket teremtsen. Lásd az előző bekezdést!

Szóval, ahogyan a bevezető részben írtam most azt boncolgattam, hogy van-e nekem edzői végzettségem.

Ezen a ponton kérném a kedves olvasókat, hogy kérjék meg az edzőjüket, hogy hozzám hasonló módon posztoljanak egy fotót a sajátjukról! Tisztuljon már egy kicsit a kép, tegyük ki amink van!

A Plandurance téma marad hétvégére.  Szevasztok.

 

* Nem szeretném azt sugallni, hogy a futóedzők nagy része acsarkodna ellenünk, van egy csomó hozzánk hasonló edző, akik nem facebook csoportban akarják igazolva látni az igazukat. Gondolom nincs idejük, mert edzőként dolgoznak, konzultálnak, vagy tanulnak.

** Nem, ezzel nem azt mondom, hogy aki jól néz ki az nem lehet jó edző. Annyit mondok, hogy attól még nem vagy jó edző, hogy jól nézel ki. Örülj neki és tanulj, fejleszd magad. A világ végéig előnyben leszel ezen a piacon, de csak akkor maradsz meg sokáig, ha a tanulást is belerakod.

*** Ne keresd a Technogym LiveConnect csatolót, most találtam ki, mert egész egyszerűen nem találtam meg a konkrét elnevezését a dolognak, mindenhol USB portként hívatkoznak rá… 🙂 Talán jól jelzi ez is, hogy mennyire fontos kérdés volt ez a vizsgán és milyen rosszul is válaszoltam.

 

2020-04-19T20:55:49+00:00