Omnipotens-e vagy?

Tavaly volt a Mindenfutás Egyetemén Balassa Levente sportpszichológus előadása, aki többek között azt is megemlítette, hogy a ma embere (én)  vágyik a mindenhatóságra. Omnipotensek akarunk lenni. Ez sokszor eszembe jut mostanában. Ezer végén égetjük a gyertyát. Mindenhol ott akarunk lenni és mindenben, amihez nekifogunk minimum kurva jók akarunk lenni. Hiszen ha már csinálunk valamit, akkor legyen faszántos. Ez egészen addig működőképes is, amíg egyedül vagy, kutyád-macskád külföldi tanulmányúton és  olyan munkád van, ami megengedi, hogy teljes emberként a hobbidnak (jelen esetben a futásnak) élj.  A reális élethelyzet viszont az, hogy  munka és család mellett elkövetett edzések sok esetben zárójelbe tehetik az amúgy is elég érzékeny munka, család, futás egyensúlyi állapotát. Nálam sajnos és vagy szerencsére kicsit bonyolultabb a helyzet, mert a munka, férjnek levés, edzőiskola, futás, DK Team és a Sportegyesületünk mellett a blog dolgai is a körmömre égnek. Arról nem is beszélek, hogy mennyi más területen vannak még magammal szemben elvárásaim (angoltanulás, konditerem, főzés, stb.) Nem panaszkodom, de általánosságban elmondható, hogy ha kettő lenne belőlem is kevés lenne, így viszont garantált a konstans önmarcangolás, hogy éppen melyik fronton nem teljesítek faszántosan. Rohadék nehéz megtalálni az egyensúlyt, mindig van valami ami sérül.

Ennek a fényében az ember folyamatosan mérlegel, okoskodik és önmarcangol és hanyagolja a priorityben hátul kullogó dolgokat. A futás nálam pedig elől van ezen a listán, de mégsem tudtam annyi időt szánni, mint amennyit tavaly. Mondjuk nálam hatalmas fegyver a munkába, munkából futás,  aránylag korrekt kilométereket tudok így a lábamba tenni, ha nem vagyok beteg.  Télen kétszer kaptam el a téli influenza járványt, a hétvégéket pedig jó hatásfokkal az iwi égette el. A nagy nehezen szabadon maradt hétvégi napokon meg próbálom behozni magam, ami a napi főállás mellett nem tudtam megcsinálni azt hétvégén csinálom. Nem panasz, szeretem ezt csinálni, csak egyensúlyozni kell, hogy valamiféle optimum felett tartsam a dolgokat, ami, mint majd a Vértes Terepmaratonról szóló posztból kiderül, nem nagyon sikerült.

Ti hogy vagytok ezzel? Hány területen akartok nap, mint nap jól teljesíteni? Hogyan fér bele a futás, vagy egyéb mozgás az életetekbe? Fenntartható az egyensúly?

 

2015-04-04T09:17:20+00:00