Freeletics – gondolatok a második héthez

Disclaimer: Jelen poszt az én utazásom a Freeletics nevű magas intenzítású és tényleg komoly megterhelést jelentő edzésprogram világában.  Én úgy éreztem, hogy ezt az utazást megosztom veled, de felnőtt ember vagy, kérlek gondold meg, hogy belevágsz-e, konzultálj szakemberekkel, háziorvosoddal és persze olvasd el a Freeletics program tájékoztatóját ezzel kapcsolatban! Én nagyon boldog vagyok, hogy ha futásra, vagy egyéb mozgásformára inspirállak, de kérlek ésszel csináld!  

Szóval.

Néhány gondolat. Már nem  a disclaimerhez tartozik, de hasonló téma. Tudom, hogy sokan követnek, felelősségem van. A futásban és egyéb mozgásformában a legfontosabb szempontom a prevenció, aki ismer tudja, hogy mennyire. Volt és lesz is nézeteltérésem a csapatban az óvatosságra intő szemléletem miatt. Általánosságban nem végezhetünk és nem végeztethetünk olyan gyakorlatokat, amik sérüléshez, egészségkárosodáshoz vezetnek.

Ez a program nem preventív, nagyon nem. Ahhoz, hogy sérülésmentesen tudjuk csinálni nagyon jól kell ismernünk a testünket, Megcsináltam a tegnapi edzést és már most vannak rossz érzéseim ezzel kapcsolatban. Kimentem az Orczy kertbe, egyedül, nem volt visszajelzésem, nem volt edző, nem volt segítség, nem volt tükör.  Ahogy itthon visszanéztem a videót, lesokkolt. Rettenetesen csináltam. Nem tartok még ott izomtudatban, hogy jól csináljam egyedül ezeket a gyakorlatokat. Guggolásnál persze figyeltem az IWI-n megtanult dolgokra, a térdemre és az egyenes hátamra, a fenekem indul először hátra, stb. De. Tükör és társak nélkül hiába éreztem, hogy nagyon keményen csinálom, nem guggoltam elég mélyre. Bántóan nem . A felüléseknél nem memorizáltam eléggé a gyakorlatot és nem tudtam, hogy a kezemmel mit kell csinálni (edzés közben az alkalmazás nem engedi, hogy belepillants a gyakorlat videójába) és utólag jöttem rá, hogy Tóth Zoli edzőtáborbeli gyakorlatát csináltam a kiírt gyakorlat helyett. Persze nagy különbség nem volt, de mégis. A könnyített Burpee-nél inkább csak az látszik, hogy nem alakult még a megfelelő ideg-izom kapcsolat. Néha összezavarodtam és nem tudtam, hogy akkor most guggolótámaszból indul a lábak hátravetése, vagy nem. (A videót most nézve valójában nincs meg a guggolótámasz helyzete, egy pillanattal korábban indulnak a lábak hátra, mint ahogy a tenyerek leérnének a talajra.)

Nagyon sok teendőm van még abban, hogy ezeket a gyakorlatokat jól csináljam. Edzőhöz kell járnom, rengeteget kell tanulnom a testemről, de addig is az van, hogy magasról le fogom szarni a Freeletics gyorsasági szempontjait. Amíg nem tudom jól csinálni, addig nem fogom gyorsan. Tóth Zoli mondta a múltheti edzőtáborban, hogy ha valaki lassan nem tud megcsinálni egy gyakorlatot, akkor gyorsan se. Szart nem gyorsítunk. Pont. Az sérüléshez vezet, éhínséghez, nyomorhoz és világvégéhez, Szóval mielőtt nekiállok versenyezni az idővel azelőtt megpróbálom lassan és jól csinálni. Enikő szomatopedagógus, be fogom vonni a gyakorlatok tanulási fázisaiba és megkérem majd, hogy segítsen, de nagyon kell, mindenki mellé egy edzőtárs, instruktor, személyi edző aki tisztában van azzal, hogy hogyan működik az anatómia, hogyan kell ezeket a gyakorlatokat helyesen csinálni, ki tud javítani menet közben, mert beccsszóra nem fogod érezni, hogy szarul csinálod és amikor meg jön a baj, akkor meg már késő lesz. Akkor kezdd el gyorsítani, ha már álmodból felkeltve is meg tudod helyesen csinálni a gyakorlatokat.

A tegnapi edzésről is rakok majd fel videót, de most jöjjön a körbeforgós itt tartok most állapot:

Freeletics 1. hét from Moós Gergely on Vimeo.

A második első két edzése ez volt. (A gyakorlatokat bemutató videókat nem tudom beágyazni, kénytelenek lesznek belépni az oldalra)

Első nap – Metis
Nem tudom az első napról nem írtam még, a Metis fedőnevű edzést kellett megcsinálni, ez volt az, aminél Enikő szerint tényleg 4 perc után rosszabbul néztem ki, mint a maraton után. Nem mennek a burpeek, nagyon nem.

Második nap – Aphrodite 3/5
A tegnapi nap az Orczy kert fái között az alábbi programot, vagy inkább azt mondom, hogy valami hasonlót csináltam meg. Azzal a fontos különbséggel, hogy az Aphrodite program 5 köréből csak 3 kört kellett megcsinálni az edzésterve szerint, azt is a könnyített verziókkal. Guggolásnál a combbon van a két, a Burpee-nél a fekvőtámasz-karhajlítás rész kimarad, a felülésnél pedig csak a térd megérintéséig kellett csinálni.

aphrodite

A Freeletics program a görög mitológiából kölcsönzi a gyakorlatok neveit, itt a remek alkalom, hogy ne csak a felsőtestünk legyen acélos, hanem a szellemünket is pallérozzuk a wikipédia segítségével.

Métisz (görögül: Μήτις) az értelem és a megfontoltság istennője a görög mitológiában, ókeanisz, Zeusz első felesége,[1] Athéné anyja.

Métisz Ókeanosz és Téthüsz titánok leánya, az istenek második nemzedékének sarja, mai fogalomkörrel élve Zeusz nagynénje.

A görög mondavilág szerint Zeusz Métisztől kapta azt a füvekből készített mérget, amelyet apja italába kevert, aki ennek hatására sorra kihányta korábban elnyelt gyermekeit. Zeusz így kezdhette meg Kronosz megbuktatására indított harcát. Hatalma megszilárdítása után a főisten hálája jeléül elhatározta, hogy feleségül veszi Métiszt. Ám Zeusz nagyszülei, Gaia és Uranosz figyelmeztették a főistent, hogy Métisztől születendő leánya értelemben és okosságban túltesz majd rajta, a következő fiúgyermek pedig erőben lesz nagyobb nála és ledönti égi trónusáról.[2] Tanácsukra Zeusz lenyelte várandós nőt. Vele együtt az Olümposz ura magát az isteni bölcsességet is bekebelezte, de már túl késő volt: Zeuszt hamarosan elviselhetetlen fejfájás gyötörte. Az istenek szánakozva állták körül, hogy mitévők legyenek. Ekkor Héphaisztosz, (más források szerint Prométheusz vagyHermész) Tritón [3] tengeristen rézbaltájával felnyitotta Zeusz fejét, amelyből egy istennő emelkedett ki sisakban és teljes fegyverzetben: Athéné. Métisz tovább élt Zeusz belsejében és jótanácsokkal, jóslatokkal segítette. E monda kapcsán a tudósok sokszor rámutatnak az azonosságra, hogy Zeusz ugyanúgy nyelte le Métiszt, ahogyan apja, Kronosz a gyermekeit.

Aphrodité (ógörögül: Αφροδίτη „a habokból kiemelkedő” vagy Küprisz, a „ciprusi”) a szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában. A római mitológiában Venus, az etruszk mitológiában Turan néven tisztelték. Valószínűleg Atargatisz istennő ciprusiváltozata terjedt el a görögség körében Aphrodité néven. Ezt a vizekkel való kapcsolata (a tengerből emelkedett ki), a tükör mint attribútum, valamint az Istárhoz hasonló termékenység- és szépségvonatkozások mutatják.

Rendkívül szeszélyes és bohó istennő hírében állt, akinek több szent állata is volt: tisztasága miatt a galamb, kecsessége miatt a hattyú, termékenysége miatt a nyúl, de a delfin és a veréb is ide tartozik. Kedvelt növényei voltak az Adónisz véréből általa teremtett rózsák, a mirtusz, a gránátalma és a citromfa. Nagy ünnepeket, az Aphrodisziászokat tartották tiszteletére az ókori Hellász különböző pontjaiban. A buja, erotikus ünnepek alkalmával főleg Athénban és Korinthoszban a nagy lakomák során Aphrodité papnői vagy kísérői erotikus táncot lejtettek, ami hivalkodó jellege miatt gyakran egy-egy néző elcsábításában teljesedett be. Őket azonban nem tekintették prostituáltaknak, mivel a szeretkezést egy ilyen papnővel egyfajta áldozatnak tekintették Aphrodité felé. Az istennőt egyébként a Hórák és a Khariszok kísérték.

2015-05-18T07:25:25+00:00