Átvágási Feri

Nézem a Tour de France-t, a kerékpársport ünnepét. Itt összpontosulnak az állóképességi sportolókat érintő edzéselméleti kutatások, itt lesz az elméletből gyakorlat, a feltételezésből világraszóló siker. A csapatok egy része az edzés- és versenyadatok elemzésére ugyanazt a TrainingPeaks rendszert használja, amit a Plandurance-nél mi is használunk a sportolóink edzéseinek elemzésére. Azt a TrainingPeaks rendszert, aminek a fejlesztési vezetőjétől, Ben Bryhodától éppen pár napja kaptam levelet, hogy beszéljünk már arról, hogy milyen háttérrendszert dolgozunk ki és milyen fejlesztéseket tervezünk, mert tartana róla egy belső tréninget…

Másnap aztán visszatérített a nagy magyar valóságba, amikor egy egyéni sportolómtól kaptam levelet, hogy kollégái piszkálják, hogy ne buziskodjon már a pulzusméréssel, inkább legyen már az, hogy küldjön már engem el a picsába és a jobb eredményei és jobb futásélményei ellenére menjen már szépen vissza a korábbi edzőjéhez, aki majd ír neki szép, hagyományos edzésterveket.

Na, akkor itt álljunk meg egy kicsit! 

A Polar cég a 80-as évek elején már piacra dobott hordható pulzusmérésre alkalmas eszközt, a 90-es évek elején már itthon is kereskedelmi forgalomban voltak ilyen készülékek. (A Plandurance másik társalapítója, Lőrincz Olivér ’94-ben már a pulzusmérésről írt szakdolgozatot) 25-30 éve folyamatosan, számtalan szakkönyv, cikk, tanulmány jelent meg a témában. 

Te elvinnéd az autódat egy olyan autószerelőhöz, aki Ladákon és Wartburgokon tanult és azóta sem hajlandó tartani a lépést a szakmával? Beülnél egy olyan fodrászhoz, aki csodálatosan tud vágni Vágási Feri hajat mindenkinek, de az utolsó 20 év nem hatott rá és még mindig megmaradt azoknál a frizuráknál? Elvinnéd a céged egy olyan könyvelőhöz, aki nem tartja a lépést az aktuális számviteli törvénnyel? Bíznád az életed olyan repülőgépre, amit olyan mérnök tervezett, aki 20 éve nem nyitott ki egy szakmai könyvet? Jó eséllyel nem, mert nem is találnál ilyeneket. Az ilyen hozzáállású munkatársaktól hamar megválik a munkáltatójuk, vagy elpártol tőlük a piac. Az ilyen attitűdű szakembereket megtanítja az élet arra, hogy lépni kell a korral, tanulni, élethosszig. Nem mindenhol, de itthon még mindig félmosolyok céltáblája az, aki pulzussal vagy netán wattalapú edzésvezetéssel készül.

Nem mondom, hogy mindenkinek napi kapcsolatban kell lennie a TraningPeaks-szel és olyan naprakészen figyelni a szakmai cikkeket és kutatásokat, ahogyan mi tesszük, de én azt gondolom, hogy aki 2019-ben még mindig az egyéni szervezeti adottságok, az intenzitási zónák beállítása nélkül e-mailben küld tempó-, vagy “lendületesen, gyorsan, lassan, kényelmesen, repülő” nyelvtanalapú edzésterveket, az más gazságra is képes. Az ilyen “edző” nem csak végtelenül lusta, de úgy gondolja, hogy ha őt egykor az edzője csak kalapáccsal csapdosta, akkor neked is elég, ha benned is csak szöget lát. Az ilyen “szakember” biztosan nem akar új szerszámokat megismerni. Biztos lehetsz abban, hogy nem vett le a polcról semmilyen szakkönyvet az elmúlt évtizedekben, nem tartja a lépést a világgal, szóval kérlek, legyen gyanús, hogy rossz helyen vagy, ha az edződ nem tudja, hogy mi az az anaerob küszöb és már a szemhéja is rángatózik a pulzus szóra.

Az sem felmentő körülmény sajnos a lustaság/igénytelenség alól, hogy ha az edződ kurva jól néz ki. Nem számít edzői tapasztalatnak, hogy tolnád, mint a lopott biciklit. Nem számít sajnos tudománynak az sem, hogy rettenetesen jól mutat az instafotókon és a magazinokban. Leszögezem, hogy persze jó külsővel is lehet remek edző valaki, de legyen már  gyanús, ha valaki kizárólag a külső adottságait hangsúlyozza, akkor az nem véletlen alakult úgy. Legyen már eszed és az egészségedet ne bízd már rá címlaplányokra és -fiúkra. Igen, itthon még ezek az “edzők” simán visszaköszönhetnek különböző újságok és magazinok oldalairól, de ne tévesszen meg a látszat! Kérdezd meg nyugodtan, hogy milyen állóképességi edzéssel kapcsolatos könyvet olvasott az elmúlt 20 évben, mi a picsa az laktát és miért ignorálja ő az elmúlt 20-30 év szakmai kutatásait, és a többek között a profi kerékpározást, triatlont és futást forradalmasító tudományos alapú pulzus- vagy wattalapú edzéselméleti iskolákat. Én azt gondolom, hogy az a szakember, legyen az bármilyen szakmában is, aki nem tiszteli annyira az ügyfeleit, lusta, hogy tudását naprakészen tartja, az nem érdemel ügyfeleket, nem érdemel meg Téged!

Ölég nagy szopacs ez, de még az sem elég egyébként, hogy naprakész az edző. Sportolóra egyénileg kialakított edzésmunkát, kizárólag pontos intenzitásmeghatározással és intenzitásmonitorozással lehet végezni. Egyébként csak lufihámozás, meg találgatás, hogy mi történik a futó szervezetében. A pulzus, watt, egyénileg megadott sebesség erre hivatott. Egyénileg és nem csoportosan. A Fussatok, srácok, egy kört lazán, majd két kört erősen mondat egy edzőtől katasztrofális, mert se nem konkrét, se nem egyénre szabott. Együtt hajtják végre, kevésnek lesz pont jó, a többségnek erős lesz, vagy gyenge.
Monitorozás pedig nincs, mert ezek az edzők nem olyan rendszerben küldik az edzést ami az elvégzett munka után visszanézhető, elemezhető lenne. Így csodálatos módon folytatódik a találgatás, mert akkor az edzés bizony sehogy sincs ellenőrizve, így a következő edzések nem az elvégzett munkára történt szervezeti reakciókra épülnek, hanem nem is tudom mire. Hasraütésszerűen. 

Félreértés ne essék, ezt a posztot nem ezért írom, mert azt szeretném, hogy mindenki a Plandurance-szel dolgozzon (picsának kellett angol márkanevet kitalálnunk, ha nem tudom ragozni). Nem. Nálunk most sajnos/szerencsére megint teltház van és várólista. Azért írom ezt a posztot, mert féltelek a kóklerektől, a károkozóktól, a sportolói sikereiket (vagy genetikai adottságaikat) aprópénzre váltóktól, akik a saját egykori edzéseiket küldözgetik kezdő szabadidő-sportolóknak.

Persze hála Istennek és a futókarmának vannak rajtunk kívül is lelkiismeretes istállók és edzők. Tegyél nyugodtan próbát Garas Attilával, az Ensporttal, Muhari Gáborral és  boccs, ha nem sorolok fel mindenkit! Tuti biztos, hogy rajtuk kívül is van még csomó szuper és lelkiismeretes edző, de a döntés a tiéd! Tegyél fel kérdéseket, magadnak és nekünk is! Tedd magasra a lécet, az egészségedet bízod ránk! 

 

2019-07-16T07:47:29+00:00