A futás kell, de nem elég!

Tavaly november óta futok komolyabban. A terhelés egyenletes volt, bár az edzéstervek felépítéséből adódóan egyre nőtt a távolság, de 100-120km volt a havi penzum végig ebben az időszakban. Novemberben 117 kg környékén voltam, a futás mennyiségéhez képest hogyan lehetett az, hogy április elején még mindig csak 4 kilót fogytam és 113 voltam? Miért van, hogy áprilisban viszont beindult a fogyás és már 109,2 vagyok, hiszen nem futottam többet, sőt márciusban 130km felett volt a megtett táv. Szóval a lényeg április 7. óta vezetem a bevitt kalóriákat és rájöttem az alábbiakra:

– Csak a heti folyadékbevitelemmel (pl. Ice Tea) annyi kalóriát viszek be, mint egy 16km futás /amin azért megszenvedek/. Szóval nekem ennyit nem ér a tea /vagy bármi más lötty/, azóta gyakorlatilag csak vizet iszom.
– Az ehetek édességet, csokit, bármit, hiszen futok egyszerűen nem igaz. A jutalomfalatként engedélyezett nasik a legtöbb esetben több kalóriát visznek be, mint maga a futás. Pl: Túró rudi: 186Kcal, Snickers 293Kcal. Biztosan megér két snickers egy szigetkört? Nekem nem.

Pár nap után egyébként kialakul az ember agyában, hogy a kaják mögötti kalóriákat is látja, innentől pedig már sokkal könnyeben megy az önmegtartóztatás. Régebben szerettem a McRoyal menü nagyban + McRoyal szendvics kombót. Ez így 2500 Kcal környéke. Most a napi 2300Kcal szintet próbálom tartani… A napi 2300Kcal egy nemértekhozzádetudományos RMR kalkulátor hozta ki nekem az életkorom és a testsúlyom alapján. Elvileg ennyit éget a szervezetem, ha nem csinálok semmit és a fotelban ülök. Szóval ez a nulla pont, ehhez képest vezetem az egyenleget, mint a könyvelésben. Az evés-ivás a kalóraibevitel, a futás által elégetett és a szervezetem által alapból is elégetett 2300Kcal pedig a napi kalóriakiadás. Ezt a “könyvelést” próbálom mínuszban tartani. Mióta ez így beépült a gondolkozásomba elkezdett a súlyom megindulni lefelé.

 

2014-10-16T14:31:23+00:00